Vraag

Moet een bestaand Nederlands testament worden vertaald in het Spaans?

Antwoord

Het antwoord luidt: Neen.

Wanneer u een (tweede) woning in Spanje heeft .. Laat u zich ook nooit overhalen door de fabel, gehoord op een verjaardagsfeestje of aan de bar op de vereniging, dat uw huidige Nederlands testament moet worden vertaald naar het Spaans. Dit is weggegooid geld.

Bij overlijden zal een Nederlandse notaris, ingeschakeld via de erfgenamen, dit Nederlands testament (met een rechtskeuzeclausule voor Nederlands recht) terugvinden via het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Hij zal dit testament vermelden in een op te maken Verklaring van Erfrecht, en deze verklaring wordt door een beëdigd juridisch vertaler vertaald in het Spaans, voorzien van een Apostille van een Nederlandse rechtbank.

De Spaanse notaris zal de inhoud van het testament samengevat teruglezen in de vertaalde Verklaring van Erfrecht. Hij zal dit als basis nemen voor de altijd benodigde Spaanse Akte van Verdeling. De nalatenschap in Spanje wordt dan volgens Nederlands erfrecht afgewikkeld. Uiteraard zijn de erfgenamen Spaanse successierechten verschuldigd over de Spaanse erfenis. De successiebetaling & successieaangifte moet binnen zes maanden na datum van overlijden van erflater m/v worden betaald en gepresenteerd.

mr. Samuel C.R. Totays FLORES Juridisch Advies